Assepoester

assepoester

‘’De boze stiefmoeder en zuslief zijn verrast, kijk eens wie het glazen muiltje past!’’


Toen de kleine Ella nog maar pas was geboren, is zij haar moeder verloren. Haar vader hertrouwde met een andere vrouw, die niets van Ella weten wou. Ze had twee dochters, maar ze waren gemeen. Ze lieten Ella poetsen, schrobben en schuren. Ella werkte hard, wel dagen en uren. ’s Avonds moest Ella het as van het haardvuur zeven. Vandaar dat de stiefzusjes haar de naam Assepoester geven.

Op een dag ontvingen ze een uitnodiging voor de koning zijn feest. Maar Assepoester hield zich stil en bedeesd. Haar stiefmoeder verbood had naar het bal te gaan, om te voorkomen dat Ella de prins aan de haak zou slaan. Ze moest de jurken van haar stiefzussen strijken, zodat zij de mooiste van het bal zouden lijken. Ze wilden allebei de prins voor zich winnen, maar hij zou zulke heksen toch nooit beminnen! Assepoester bleef achter, treurig en alleen. Totdat er opeens een fee verscheen! De fee vroeg lief waarom Assepoester zo verdrietig was. ‘’Ik mag niet naar het bal, ik ben er alleen voor de rommel en de as.’’ ‘’Niet getreurd,’’ riep de fee ‘’ Daar ga ik wat aan doen!’’ ‘’Haal uit de tuin de grootste pompoen!’’. De fee zwaaide met haar toverstaf. En welja, Assepoester stond helemaal paf!

De pompoen was veranderd in een prachtige koets. Maar de fee toverde nog veel meer goeds. Zes paarden, lakeien, een jurk en muiltjes van kristal. Assepoester was helemaal klaar voor het bal. Ze moest terug zijn voor twaalf uur, want de betovering was maar van korte duur. Toen Assepoester op het bal verscheen, was ze veruit de mooiste van iedereen. De prins wou voortdurend met haar dansen en praten. De stiefzussen waren jaloers, maar hadden niets in de gaten. Deze mooie prinses zou nooit Ella kunnen zijn. Want die was toch thuis, of was dat maar schijn?

Toen de klok bijna twaalf uur zou slaan, moest Assepoester vliegensvlug gaan. De prins nodigde haar uit voor zijn volgende feest. Assepoester rende naar huis, wat was het mooi geweest! De zussen hadden gelukkig niets in de gaten, en bleven als opscheppers over de avond praten. De volgende avond kwam de fee haar weer betoveren. Ze zou het hart van de prins in één klap veroveren. Maar al dansend vergat Assepoester de tijd, en om twaalf uur nam ze dringend afscheid. Ze wist dat wanneer de klok ophield met slaan, ze niets anders was dan een meisje met een smoezelig jurkje aan. In al haar haast verloor ze haar schoen. Maar ze moest naar huis, ze kon er niets aan doen.

De volgende dag hoorde Assepoester haar zusjes praten. De mooie prinses had haar muiltje achter gelaten! De prins wilde zo graag weten wie zij was, dat hij een ging onderzoeken bij wie het muiltje past. Alle meisjes mochten het schoentje passen. Het paste de zussen geen van beide, maar dat zal je niet verrassen. Toen trok Assepoester het muiltje aan. De stiefmoeder en zusjes waren volledig ontdaan! Was Assepoester de mooie prinses van het feest? Maar zij was toch al die tijd thuis geweest? Plots verscheen de fee met haar toverstaf. Zij maakte het plaatje weer helemaal af. In een mooie jurk en met kristallen schoenen, zou Assepoester nooit meer hoeven schrobben en boenen.