De vele verhalen van 1.001 nacht

07-02-2013 | De sprookjes van 1.001 nacht spreken velen tot de verbeelding. De Oosterse vertellingen hebben vaak iets mysterieus en onwerkelijks.

Neem bijvoorbeeld Alladin en de Wonderlamp. Samen met Jasmine op het vliegende tapijt…  En dan die grote blauwe geest:  in de lamp… uit de lamp…. en hup, er weer in. Probeer dat maar eens na te bootsen.

Het minst bekend is misschien wel Ali Baba en de 40 rovers. Hoe komt dat toch? Persoonlijk was ik in de ban van ‘Sesam open U’. Fanatiek zette ik het hele huis op de kop, op zoek naar geheime deurtjes en verborgen schatten. Deze fantasieën leven toch nog steeds? Oké, misschien vertaalt naar computerspelletjes, maar dan nog. Wellicht is dit sprookje lastiger uit te leggen dan anderen. Want is er überhaupt wel “een goede” in dit verhaal?

Neem dan Sinbad de Zeeman. Deze werd onlangs nog verfilmd en is vermoedelijk ook bekend bij het jongste publiek. In feite bestaat dit sprookje uit 7 verhalen, gelijk aan zijn 7 zeereizen. Nu, het schip hebben we al. Ik weet vrij zeker dat Sinbad en zijn avonturen snel volgen…

Sinbad de Zeeman in het Sprookjesbos